”Ultima Thule”: röd snöman

Den första färgbilden av himlakroppen 2014-MU69, med smeknamnet Ultima Thule. Två separata himlakroppar har, troligen för flera miljarder år sedan, sakta närmat sig varandra och vuxit ihop under påverkan av gravitationskraften dem emellan. Den större delen kallas nu allmänt Ultima och den mindre Thule. Tillsammans anses de likan en röd snöman, där Thule då är huvudet.

Bilden togs den 1 januari 2019, kl 05:08 svensk tid av rymdfarkosten New Horizons från ett avstånd av 137 tusen km. Det tog sedan sex timmar för bilden att med ljusets hastighet färdas den drygt 6 miljarder km (!) långa sträckan till jorden.

Genom att kombinera en mer lågupplöst färgbild (längst till vänster) med en högre upplöst svartvit (i mitten), har man fått en rätt bra bild i färg (till höger)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *